A CSEH BRUTALIZMUS BÁJA

A Cseh Köztársaság épületeit sokszor társítják a szovjet elnyomás időszakával, ezért brutálisak, szeretetnélküliek. Első ránézésre talán tényleg rútnak és nyomasztónak látja őket az ember, pláne azok, akik a megszállás állapotát ismerve az épületek szorongató nyomásával emlékeznek az elmúlt időre. Kazinczy Eszter társítva a békesség és szépség harmóniájával úgy reprezentálja ezeket az épületeket, hogy alklamunk nyíljon új, egy szelídebb nézőpontra helyezni a tekintetet.

 

"Szerettem volna megmutatni ezeknek az érdekes épületeknek a szépségét. Mikor ránézek ezekre a geometrikus formájú monstrumokra, mindig lenyűgöznek, és elfog a borzongás. Ezek a monumentális, hideg és morbid betonépületek félelmet és csodálatot keltenek. Szerettem volna ezt az érzést tompítani azzal, hogy képeimen megjelenítettem bárányfelhőket, színeket, vagy más, visszatérő, ártatlan elemeket, például a békét jelképező fehér galambot."


A képeken a Karlovy Varyban található Thermal Hotel, a prágai President Hotel, a Kotva Áruház, a Zizkov tévétorony és a korábbi Csehszlovák Föderációs Gyűlés, a mai Cseh Nemzeti Múzeum "Új Épülete" látható.

 

A kiállítás Július 6-tól látható a Szimpla Kert emeleti részén.

Program