Szimpla Lemming Program: Dalabai

Immár ötödik éve rendezzük meg a Szimpla Lemming Programot, melynek keretein belül összehozzuk a legkülönbfélébb zenekarokat akikben egy közös mégis van: a saját útjukat járják, a zene mozgatja őket és nemcsak az az által elért eredmények. 

A Szimpla Lemming Programban résztvevő zenekaroknak különféle segítséget adunk majd, főleg felajánlóinktól. Fellépés a Művészetek Völgyében, a Babelsound Fesztiválon, az EllátóHázban, Demó felvétel a Szimpla Stúdiójában és a Major Stúdióban, stb stb, de a legnagyobb erénye, hogy a zenekarok megismerik egymást, belelátnak egymás életébe, működésébe.

A Dalabia így mutatkozott be:

Ősi hangok, gondolatok, közös nyelven, a zene nyelvén, a világ minden tájáról. Népdalokon, műdalokon és saját szerzeményeken keresztül szeretnénk elvinni az embereket egy kicsi kulturális utazásra, egy olyan világban, ahol nem számít a származás, a bőrszín, a nem, ahol kizárólag a zene létezik és a zene szeretete és a zenei stílusok közti átfedések felismerése. Zenekarunk neve Dalabai, ami a ,,Dalabáj zenér”, azaz a fülemüle énekesmadár ősi nevéből ered, ezzel is tudatosan az ősi gyökerek és ősi nyelvezet kihangsúlyozására törekedtünk. Repertoárunk egyaránt tartalmaz magyar, közismert népdalokat, moldvai- csángó népdalokat, szefárd szerelmes dalokat, török népdalt, albán gyermekdalt, cigány esküvői táncoltatósokat és kortárs verseket, nem kizárólag autentikus népzenei köntösben. A dalok gyökerükhöz hűen eredeti nyelven szólalnak meg. Hangszerelésben arra törekszünk, hogy az autentikus hangzás mellett bátran vegyíthessük a zenei stílusokat, például a cigány örömzenét a jamaicai latin ritmusokkal, a klezmer sajátos hangzásával, ezzel is egy multikulturális hangulatot teremtve, mert filozófiánk, hogy a különböző népzenei stílusok nem is állnak olyan távol egymástól, mint ahogy azt az ember elsőre gondolná, hiszen a zene az, ami mindenkiben ott dobog és érdek nélkül kapcsol össze generációkat, országokat és embereket.

Tagok:

Kis-Kovács Luca (ének, fuvola) 
Deli Zsolt (harmonika, melodika) 
Heigl László (nagybőgő) 
Iványi Gáspár (gitár) 
Schlanger Tamás (ütőhangszerek) 
Szalkay Dávid (trombita, szárnykürt)

Este 8, ingyenes

Program