Szívószálmentes augusztus


Újabb kampányt indít a Felelős Gasztrohős Alapítvány augusztusban, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra. A hónap során a civil szervezet Harcsa Veronikával közösen az ismeretterjesztés mellett arra buzdítja a lakosságot, hogy ne használjon szívószálat; a vendéglátóegységeket pedig arra, hogy csak kifejezett kérésre tegyék azt a vendégeik poharába.

A kampányhoz nyereményjáték is kapcsolódik, a résztvevőknek a facebookra vagy az instagramra kell szívószál nélküli italt posztolni a #szívószálmentes hashtaggel. A fődíj – egy két fős vacsora – mellett további ajándékokat is sorsolnak a szervezők.

Itt a nyár,a limonádék, jeges kávék, hideg sörök, szörpök és a szívószálak szezonja. Egy átlagos szívószál használati ideje körülbelül 20 perc, míg lebomlási ideje 500 év. A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a Földet.

Ennek alapján mi is számolgattunk egy kicsit: Magyarországon 2016-ban 52 000 vendéglátóhely volt, ha átlagosan havi 800 db szívószállal számolunk vendéglátóhelyenként, az 499 200 000 db szívószálat évente. Tehát a magyarországi vendéglátóhelyek évente 2,5 Föld kerületnyi szívószál hulladékot termelnek. Ráadásul ebbe még bele sem számoltunk a háztartásokban és a fesztiválokon használt darabokat.

Olvass tovább itt

Program